Repo Ve Ters Repo Düzenlemeleri: Banker Krizi Sonrası Ortaya Çıkışı Ve Finansal Başarısızlık Dersleri Işığında Politika Önerileri (Repo and Reverse Repo Regulations in Turkey: Emergence of Regulations after 1982 Banking Crisis and Policy Suggestions in the Light of Financial Failure Lessons)

Business and Economics Research Journal, Vol. 3, No. 1, pp. 59-90, 2012

32 Pages Posted: 31 Jan 2012

See all articles by Yener Coskun

Yener Coskun

Capital Markets Board of Turkey

Date Written: January 20, 2012

Abstract

Repo ve ters repo işlemleri teminata dayalı borçlanma yoluyla finansal aracılara/yatırımcılara kısa vadeli nakit/kıymet yönetimi olanağı sunmaktadır. İMKB’deki işlemlerin ağırlıklı bölümünün repo piyasalarında gerçekleştiği dikkate alındığında, reponun sermaye piyasalarımızdaki en önemli finansal araç olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca ülkemizde yaşanan Banker Krizi (1982) ve 1994 bankacılık krizi ile küresel finansal krizin repo işlemleri ile ilgili boyutları, repo piyasalarının sistemik risk/finansal kriz yönetimi bağlamında da önem taşıdığını göstermektedir. İnceleme yöntemi olarak literatür taraması, veri ve örnek olay analizlerine yer verilen ve 1980 sonrasının ilk liberal uygulamalarına ışık tutmayı da amaçlayan derleme niteliğindeki çalışmamızda; ülkemizdeki repo piyasasında gözlenen eksiklere/sorunlara piyasa koşulları ve finansal başarısızlık dersleri ışığında çözüm üretilmesi amaçlanmıştır. İncelememiz sonucunda ilk olarak repo işlemlerine ilişkin düzenleme ve denetleme çerçevesinin ilgili kurumların işbirliğinde yeniden tasarlanmasının gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İkinci olarak repo konusu olabilecek menkul kıymetlerin hisse senedi/varant/ eurobond/ teminat mektubu gibi araçları da kapsayacak biçimde genişletilebileceği ve son olarak da özellikle tezgâh üstü repo işlemlerinin risk yönetimi açısından düzenlenmesi gerekebileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.

Repo transactions provide cash/securities management opportunities for financial intermediaries and investors. Repos are the most important financial instrument in Istanbul Stock Exchange in terms of transaction volume. Banker Crisis (1982) and Banking Crisis (1994), occurred in Turkey, and also global financial crisis have showed that repo markets are of great importance in terms of systemic risk/financial crisis management. Methodology of the study is based on literature review, data and case study analysis. In this paper, we aim to define inefficiencies of Turkish repo markets to develop policy suggestions in the light of early liberal era experience of Turkey and also financial failure lessons. In this context, we conclude three suggestions for policy makers. First, regulatory/supervisory structure of repo transactions should be cooperatively re-designed by the relevant governmental authorities. Second, acceptable repo collateral list may involve new collateral categories such as equities, eurobond, letter of guaranty and warrants. And finally, OTC repo transactions should regulate from the perspective of risk management.

Note: Downloadable document is in Turkish.

Keywords: repo, OTC, equity repo, collateral management, banking, 1982 banking crisis

JEL Classification: G24, G28, N24

Suggested Citation

Coskun, Yener, Repo Ve Ters Repo Düzenlemeleri: Banker Krizi Sonrası Ortaya Çıkışı Ve Finansal Başarısızlık Dersleri Işığında Politika Önerileri (Repo and Reverse Repo Regulations in Turkey: Emergence of Regulations after 1982 Banking Crisis and Policy Suggestions in the Light of Financial Failure Lessons) (January 20, 2012). Business and Economics Research Journal, Vol. 3, No. 1, pp. 59-90, 2012, Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=1995424

Yener Coskun (Contact Author)

Capital Markets Board of Turkey ( email )

Eskisehir Yolu 8. km No:156
Ankara, 06530
Turkey

HOME PAGE: http://ankara.academia.edu/yenercoskun

Do you have negative results from your research you’d like to share?

Paper statistics

Downloads
264
Abstract Views
1,623
Rank
211,529
PlumX Metrics