עקרון החוקיות וחוקתיות בדיני העונשין בישראל
(The Principle of Legality and Constitutionality in the Israeli Criminal Law)

קרית המשפט ח, 335, התשס"ט
8 OAC L. J. 335

36 Pages Posted: 23 Nov 2015

Date Written: January 1, 2009

Abstract

תקציר בעברית: שורשיו של עקרון החוקיות בדיני העונשין נעוצים בפילוסופיה הפוליטית הליברלית של עידן הנאורות באירופה של המאה ה-18. עקרון זה עוסק בתחולת דיני העונשין על פרטים בחברה אנושית מאורגנת. מימרות ידועות כגון "אין חוקי סתר בישראל" מהוות חלק בלתי נפרד מן התפישה הליברלית הכללית של עקרון החוקיות. בעיקרון זה קיימים מספר נדבכים וביניהם: התחולה במרחב (טריטוריאליות לעומת אקס-טריטוריאליות), התחולה בזמן (פרוספקטיביות לעומת רטרואקטיביות), פומביות וודאות (פרשנות דווקנית ובהירות לעומת עמימות וגמישות). בשיטות משפט רבות בעולם עוגן עקרון החוקיות בדיני העונשין במסגרת החוקה כדי לשוות לו מעמד חוקתי על-חוקי, לדוגמא: בצרפת , בבריטניה , בארה"ב ובגרמניה . בהצהרה האוניברסלית בדבר זכויות האדם מיום 10 בדצמבר 1948 הוכר העקרון כאוניברסלי וכחלק בלתי נפרד מאגד זכויות האדם הבסיסיות . כיום מהווה עקרון החוקיות בדיני העונשין נחלתן של כלל שיטות המשפט המודרניות, ובכלל זאת שיטת המשפט הישראלית.

גם שורשיו של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו נעוצים באותה פילוסופיה פוליטית ליברלית, ויש אף הטוענים, כי מדובר בתפישה הקרובה לליברטריאניזם . ההגנה הליברלית של חוק יסוד זה משתרעת בהקשר הפלילי על החירות ממאסר, ממעצר ומהסגרה וכן על איסור הפגיעה בחייו, בגופו, בכבודו ובקניינו של האדם תוך מתן הגנה על חייו, גופו וכבודו . כך, ניתן היה לצפות, כי שימוש בחוקי היסוד ביחס לפרשנות עקרון החוקיות וביחס לפרשנות המשפטית בדיני העונשין בכלל, יוביל להשפעה במגמה של העצמת עקרון החוקיות. העצמה זו עשויה היתה למצוא ביטויה בצמצום התחולה האקסטריטוריאלית של דיני העונשין, בצמצום התחולה הרטרואקטיבית של דיני העונשין ובהיבטים נוספים.

ציפייה זו נתבדתה. אמפירית, הפסיקה הישראלית, כמו גם ועדות החקיקה של הכנסת, כמעט ולא עשו שימוש ישיר בחוקי היסוד. במרביתם המכרעת של המקרים הרטוריקה השיפוטית נעדרה כל אזכור של חוקי היסוד או של השפעה חוקתית כלשהי. במקרים המועטים, שבהם אכן נעשה שימוש (רטורי או אחר) בחוקי היסוד, ההשפעה החוקתית נעשתה במגמה המנוגדת דווקא. כאשר השתמש בית המשפט העליון בישראל בחוקי היסוד לצורך הכרעות משפטיות בדיני העונשין, הדבר נעשה דווקא כדי להרחיב את התחולות האקסטריטוריאלית והרטרואקטיבית של דיני העונשין וכדי להעצים מגמות אחרות. כך, נמצא שההשפעה של חוקי היסוד על עקרון החוקיות בפלילים נעשתה בניגוד לשורשים המשותפים של חוקי היסוד ושל עקרון החוקיות. לאמיתו של דבר, ניתן לאפיין השפעה זו בקווים קומוניטריאניים דווקא של שמירת ערכי הקהילה (בדמות האינטרס הציבורי ו"נקיון" החברה מפשיעה) ולא בקווים הליברליים הקלאסיים, מהם קורצו עקרון החוקיות וחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

במסגרת מחקר, הכולל היבטים השוואתיים ואמפיריים, הטיעון המרכזי הנטען במסגרת זו הנו, כי על כל השפעה, מכל סוג שהוא, על דיני העונשין לעמוד בקנה אחד עם התפישות המרכזיות של עקרון החוקיות בדיני העונשין. עקרון זה מהווה את החיץ היחיד שבין דיני העונשין לבין גחמות שיפוטיות או ציבוריות, "אופנות" משפטיות וציבוריות חולפות וכיוצ"ב.

English Abstract: The article examines the the principle of legality and constitutionality in Israeli criminal law.

Note: Downloadable document is in Hebrew.

Keywords: principle of legality, criminal law, constitutionality

Suggested Citation

Hallevy, Prof. Gabriel, עקרון החוקיות וחוקתיות בדיני העונשין בישראל
(The Principle of Legality and Constitutionality in the Israeli Criminal Law) (January 1, 2009). קרית המשפט ח, 335, התשס"ט
8 OAC L. J. 335 , Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=2693511

Prof. Gabriel Hallevy (Contact Author)

Ono Academic College, Faculty of Law ( email )

104 Zahal St.
Kiryat Ono, 55000
Israel

HOME PAGE: http://www.ono.ac.il

Do you have negative results from your research you’d like to share?

Paper statistics

Downloads
121
Abstract Views
1,179
Rank
417,019
PlumX Metrics