ממלכתיות מבוזרת: שלטון מקומי, היפרדות ואי-שוויון בחינוך הציבורי
Decentralized National Education: Local Government, Segregation and Inequality in the Public Education System

עיוני משפט כח(2) 416, 2004

70 Pages Posted: 23 Jul 2017

See all articles by Yishai Blank

Yishai Blank

Tel Aviv University - Buchmann Faculty of Law

Date Written: 2004

Abstract

תקציר בעברית: מוקד המאמר הוא סוגיה התופסת כיום מקום מרכזי בדיון אודות מימון שירותים ציבוריים כגון חינוך: חלוקת האחריות המימונית לשירותים אלה בין הממשלה, הרשויות המקומיות וגופים פרטיים, מידת האקסקלוסיביות וההבחנה (בין הצרכנים השונים) שמערכות ציבוריות אלה מאפשרות (וצריכות לאפשר) והשפעת שיטות המימון השונות על נטיות היפרדות לאורך קווים של מעמד, לאום וגזע. היפרדות זו יכולה לבוא לידי ביטוי במספר דרכים, שאת מידת הנזק והתועלת החברתיות שבהן יש לשקול במסגרת ההחלטה על שיטת הביזור הרצויה: פִרבוּר – צורת ההיפרדות המרחבית הקיצונית ביותר בתוך מדינה; יצירת שכונות הומוגניות (מבחינה לאומית, עדתית או מעמדית) בערים הגדולות; הִתְבחנוּת בין צרכנים במתן שירותים ציבוריים שמייתרת לעיתים את ההיפרדות המרחבית במגורים.

בשני העשורים האחרונים, הפכה מעורבותם של גופים לא-מרכזיים בחינוך בישראל, ובראשם הרשויות המקומיות (אך גם רשתות חינוך עצמאיות שונות), לבולטת יותר מבעבר. למעורבות גוברת זו סיבות כלכליות, פוליטיות ומשפטיות מגוונות. המאמר מתמקד בהצדקות הכלכליות לביזורו של החינוך ובקשיים התיאורטיים והמעשיים שביזור כאמור מעורר, וטוען, בניגוד למה שמקובל להניח, כי בישראל היה לשלטון המקומי תפקיד רב חשיבות בעיצובה של מערכת החינוך הממלכתית. המבנה המשפטי הבסיסי העניק לרשויות המקומיות סמכויות "טכניות" לכאורה בנושאי חינוך, שהלכה למעשה השפיעו באופן עמוק על אופייה של המערכת הממלכתית: השמת תלמידים בבתי-ספר, הקמת בתי-ספר ייחודיים וסלקטיביים, שליטה בקצב ובעומק יישום תוכנית האינטגרציה והסמכות להשתתף במימון בתי-הספר שבתחומיהן.

המאמר מצביע על מקבץ אירועים חוקיים, כלכליים וחברתיים שגרמו לכך שרק בשני העשורים האחרונים החלו רשויות מקומיות להפעיל את כוחותיהן המשפטיים (שהיו בידיהן מאז שנות ה-50) בכדי למשוך אליהן אוכלוסיות חזקות ולהתחרות ברשויות מקומיות אחרות: פִרבוּר מואץ, מעבר של רשויות מקומיות רבות למימון עצמי (במקום מימון מדינתי), הגדלת הפערים הכלכליים בחברה, שינויי חקיקה שהעניקו לרשויות מקומיות סמכויות תכנון ובניה רחבות יותר ושינויים אידיאולוגיים שתמכו ברעיון שחינוך הוא סחורה. אלה הביאו לקבלה רחבה של הרעיון שרשויות מקומיות הן, למעשה, "חבילות של סחורות" (לרבות חינוך) אותן אנשים צורכים על ידי מעבר מרשות אחת לשנייה. דיני השלטון המקומי פעלו באופן שנתן להורים אמידים קול פוליטי אפקטיבי יותר מהורים עניים ושאפשר להם יציאה קלה יותר וניידות גבוהה יותר בין רשויות מקומיות. פער זה הוביל לתוצאות שהן, בעת ובעונה אחת, בלתי-יעילות וקשות מבחינה חברתית.

הפן התיאורי של המאמר משמש כקרש קפיצה למתיחת ביקורת על המודלים הכלכליים המדגישים את היתרונות הגלומים בהגברת השליטה של הרשויות המקומיות ולטענה כי בצד יתרונות אלה קיימים חסרונות ניכרים הנובעים מאי-הלימת המודלים לתנאי המציאות, מבעיות של פעולה משותפת (collective action), מהחצנות שליליות וכן בעיות חלוקתיות. ראשית, המודלים הכלכליים מניחים תנועה חופשית של תושבים בין רשויות מקומיות וזו אינה מתקיימת בפועל הן מחמת תנאי הרקע של היפרדות במגורים על רקע לאומי, אתני וכלכלי והן מחמת הכללים המשפטיים המאפשרים לרשויות מקומיות לסנן את תושביהן בדרכים שונות. שנית, המעבר ממימון ממשלתי למימון עצמי של פעולות הרשויות המקומיות והתפתחותה של תחרות בין רשויות מקומיות במטרה למשוך אוכלוסיות חזקות מבחינה כלכלית ולדחות אוכלוסיות חלשות האיצו והחריפו את בעיות הפעולה המשותפת הקיימות ממילא במערכת חינוך ממלכתית ותרמו להגדלת הפערים בתוכה. הם עודדו את התפתחותם של מנגנוני המלטות ויציאה של אוכלוסיות חזקות ממערכת החינוך הממלכתית הרגילה.

המאמר אינו תומך במרכוז מחודש של בתי-הספר הממלכתיים אלא מציע להביט באופן זהיר ומדויק יותר ברעיונות ביזוריים שאינם מעניקים משקל ראוי לצורך במעורבות מרכזית הדוקה שתלווה את הביזור ותתחם אותו למקומות בהם יש לו יתרונות. ביזור – כמו מרכוז – של מערכת החינוך הממלכתית חייב להתייחס לתנאים המרחביים, ליחסים החברתיים ולכללי הרקע המשפטיים על מנת להשיג את המטרות החברתיות העומדות בבסיס החינוך הממלכתי - בין אם מדובר ביצירת גוף אזרחי בעל ערכי בסיס ליברליים, בשיפור התפוקות החינוכיות, בהגברת היעילות הניהולית או במתן קול לקהילות השונות בחינוך ילדיהן.

Note: Downloadable document is in Hebrew.

Keywords: חינוך, דיני חינוך, ישראל, היפרדות, אי שוויון, אינטגרציה, שלטון מקומי

Suggested Citation

Blank, Yishai, ממלכתיות מבוזרת: שלטון מקומי, היפרדות ואי-שוויון בחינוך הציבורי
Decentralized National Education: Local Government, Segregation and Inequality in the Public Education System (2004). עיוני משפט כח(2) 416, 2004, Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3000321

Yishai Blank (Contact Author)

Tel Aviv University - Buchmann Faculty of Law ( email )

Ramat Aviv
Tel Aviv, 69978
Israel

HOME PAGE: http://en-law.tau.ac.il/profile/yblank

Do you have negative results from your research you’d like to share?

Paper statistics

Downloads
132
Abstract Views
530
Rank
390,253
PlumX Metrics