Klasik Dönem Yunan ve Roma Yazınında Penelope: Homeros'tan Ovidius'a Penelope Betimi Ve Heroides 1 (Penelope in Greek and Roman Literature of Classical Period: The Portrayal of Penelope from Homer to Ovid, and Heroides 1)

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (Ankara University Journal of Social Sciences), 7(2) 2016, 95-112.

18 Pages Posted: 5 Dec 2018

See all articles by Serap Kalaycıoğulları

Serap Kalaycıoğulları

Yüzüncü Yıl University - Faculty of Letters

Date Written: June 24, 2016

Abstract

Turkish Abstract: Homeros, Odysseia’sında, Penelope’yi, kocası Ulysses’in (Yun. Odysseus) savaştan dönmesini yirmi yıl sabırla bekleyen ve bu sırada taliplerini hilelerle oyalayan iffetli eşi olarak betimlemiştir. Ozanın, Penelope’ye çizdiği bu karakter tasviri, önce Arkaik Yunan şiirine, ardından Latin şiirine aktarılmıştır ve Penelope’nin adı yüzyıllar boyunca iffet ve sadakat örneği (exemplum pudicitiae, exemplum pietatis) olarak kullanılmıştır. Bu geleneğin genel olarak İS 1. yüzyılda yaşayan Latin elegeia ozanları tarafından da sürdürüldüğü görülmektedir; bununla birlikte Ovidius, Heroides adlı yapıtında, ilk mektup yazarı olarak sunduğu Penelope’nin hislerine öncelik vermiş, terk edilmiş bir kadın olarak onun iç dünyasında yaşadığı korkuları (timor) ve kaygıları (cura) işlemiştir. Bu çalışmada, Penelope’nin, önce Homeros’tan temelini alan Arkaik Yunan şirininde, daha sonra da Latin şiirinde nasıl betimlendiği incelenecektir. Bu inceleme doğrultusunda, Ovidius’un, Heroides 1’de mektup yazarı olarak sunduğu Penelope’nin, geleneksel anlatıma uyarlılığı ve farklılığı tartışılacaktır. Çalışmanın sonunda tartışmaya konu olan mektup (Heroides 1) tema örgüsü bakımından incelenecektir.

English Abstract: Penelope had been described by Homer as a chaste wife of Ulysses, who waited for her husband for twenty years with patience and who, while waiting, put off her suitors by trickeries. This figure of Penelope which came from Homeric epic, was first transferred to the Archaic Hellen poem and then to the Latin poem, and the name of Penelope had been served as an exemplum of chastity and loyalty throughout centuries. It can be seen that this tradition was also followed by the Latin elegiac poets of the first century AD; but Ovid, by choosing Penelope as the first writer of his Heroides, gave priority to her feelings and exhibited the fears and anxieties which were existed in this abandoned woman’s inner world. In this study it will be analyzed first how Penelope was portrayed in the Archaic Hellen poem which emerged from Homer, and then in the Latin poem. In accordance with this analysis, the concordance and the difference of Ovid’s Penelope as a letter writer of Heroides with the traditional narrative will be discussed. At the end of the study, the letter (Heroides 1) which is the subject of this discussion will be analyzed in respect to its plot.

Note: Downloadable document is in Turkish.

Keywords: Heroides, Homeros, Ovidius, Penelope, Ulysses, Heroides, Homer, Ovid, Penelope, Ulysses

Suggested Citation

Kalaycıoğulları, Serap, Klasik Dönem Yunan ve Roma Yazınında Penelope: Homeros'tan Ovidius'a Penelope Betimi Ve Heroides 1 (Penelope in Greek and Roman Literature of Classical Period: The Portrayal of Penelope from Homer to Ovid, and Heroides 1) (June 24, 2016). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (Ankara University Journal of Social Sciences), 7(2) 2016, 95-112., Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3280968

Serap Kalaycıoğulları (Contact Author)

Yüzüncü Yıl University - Faculty of Letters ( email )

Turkey

Do you have negative results from your research you’d like to share?

Paper statistics

Downloads
42
Abstract Views
307
PlumX Metrics