?זליגמן בארבעה מימדים- מתי יש ליתן מתחם של כבוד לרשות המנהלית
The Four Dimensions of Judicial Deference to Regulatory Agencies

U of Texas Law, Law and Econ Research Paper No. e593

Forthcoming at Iyuney Moshpat Forum Vol 44
יפורסם בפורום עיוני משפט כרך מד

31 Pages Posted: 16 Jul 2020 Last revised: 23 Mar 2022

See all articles by Ronen Avraham

Ronen Avraham

Tel Aviv University - Buchmann Faculty of Law; University of Texas at Austin - School of Law

Date Written: July 9, 2020

Abstract

תקציר בעברית: מאמר זה נכתב לקראת הדיון הנוסף בעניין זליגמן אשר עלול להוות נקודת תפנית בבחינת פרשנות הרשות המינהלית, בנסותו לכאורה לייבא את הגישה האמריקאית המעניקה מתחם של כבוד (deference) לרשות בפרשנותה. אף שפסק הדין התיימר לשנות את המצב הקיים רק ביחס לפרשנות הרשות להנחיותיה, קיים חשש כי הוא עלול להוות שלב נוסף בהליך ריסונו של בית המשפט בדרך של מתן בכורה פרשנית לרשות המינהלית בפרשנות חקיקה ראשית ומשנית גם כן. אך ההחלקה במדרון של מימד זה- אותו אני מכנה המימד הנורמטיבי - אינה הבעיה היחידה בו. הסכנה היא גם מהחלקה במדרונות של שלושה מימדים נוספים אותם אני מכנה: המימד ההירארכי, המימד המהותי ומימד היסודיות. בעיקר החשש הוא במימד המהותי שתינתן בכורה פרשנית לרשות שאינה מומחית גם בנושאים הקשורים בסדרי שלטון ומשפט וזכויות אדם.

באמצעות מקרה בוחן של פרשנות פרק חוזה ביטוח בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות אני מראה כי למעבר ל"מתחם של כבוד" עלולות להיות השלכות הרות גורל ואין מדובר במעבר אקספרסיבי בלבד. באותו המקרה פרשנותה של רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון (רשות אשר אינה מתמחה בהגנה על זכויות האדם) קבעה שהוראות פנימיות ועלומות של מבטח המשנה בחו"ל מספיקות בכדי ליתן יחס שונה בישראל לפי חוק שוויון זכויות אנשים עם מוגבלות. זוהי פרשנות אשר מאיינת את זכותם של אנשים עם מוגבלות לשוויון וחותרת תחת תכלית החוק. על בית המשפט לשמור על תפקידו ההיסטורי כמגן זכויות האדם ולא להכפיף את שיקול דעתו לעמדת הרשות במקרים כגון אלו.

בהתייחס להיבט הדוקטרינרי של הסוגייה אינני מכריע אם הגישה הראויה היא "הטית אוזן" או "מתן מתחם של כבוד" לפרשנותה של הרשות. מטרתי היא להדגיש את חשיבותם של ארבעה מימדים הנ"ל בבואנו לקבוע את היחס לפרשנותה של הרשות. התבוננות במימדים אלה יחדיו מאפשרת לנו לבחון את מידת המשקל (תחת גישת הטיית האוזן) או את דרישות הסף לשם ביכור פרשנותה של הרשות (תחת גישת מתחם הכבוד). ככל שפרשנות הרשות יסודית יותר, ההוראה במעמד נורמטיבי נמוך יותר, הרשות עצמאית יותר, וההוראה הינה בתחום מקצועי הנוגע למומחיותה – כך ראוי להעדיף את פרשנותה. בנוסף, מקום שהפרשנות הינה בעלת השלכות רחבות על נושאים שהינם בליבת הדמוקרטיה – כגון סדרי שלטון ומשפט וזכויות אדם – ראוי שבית המשפט יבחן את הדברים לעומקם בעצמו.

English Abstract: This paper (written in Hebrew) is part of a special TAU Law Review symposium on judicial deference. In Zeligman the Israeli Supreme Court, sitting in a three-justice panel, has unanimously ruled that a regulatory body’s interpretation to its own guidelines should receive high deference from courts. This paper explores the conditions at which such deference should be given in light of a forthcoming “further hearing” in the Israeli Supreme Court where a panel of five justices will rehear the case.


Note: Downloadable document in Hebrew.

Keywords: judicial deference, separation of powers

Suggested Citation

Avraham, Ronen, ?זליגמן בארבעה מימדים- מתי יש ליתן מתחם של כבוד לרשות המנהלית
The Four Dimensions of Judicial Deference to Regulatory Agencies (July 9, 2020). U of Texas Law, Law and Econ Research Paper No. e593, Forthcoming at Iyuney Moshpat Forum Vol 44
יפורסם בפורום עיוני משפט כרך מד, Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3647308 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3647308

Ronen Avraham (Contact Author)

Tel Aviv University - Buchmann Faculty of Law ( email )

Ramat Aviv
Tel Aviv, 69978
Israel

University of Texas at Austin - School of Law ( email )

727 East Dean Keeton Street
Austin, TX 78705
United States
(512) 232-1357 (Phone)

HOME PAGE: http://www.utexas.edu/law/faculty/profile.php?id=ra22397

Do you have negative results from your research you’d like to share?

Paper statistics

Downloads
119
Abstract Views
653
Rank
422,206
PlumX Metrics